Macarons
Grundrecept macarons
4 st ekologiska äggvitor
0.5 dl strösocker
150 g skållad och malen sötmandel
4 dl florsocker
Grundrecept smörkräm
100 g mjukt smör
1.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st ekologisk äggula
Hallonmacarons
Röd hushållsfärg
2 msk hallonsylt
1. Macarons
Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand. (Spara 1 äggula till smörkrämen)
3. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.
4. Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker. (När jag gjorde mina macaroner som blev bra sist så förberedde jag den malda mandeln några timmar innan! För den blir rätt fuktig när man maler den, lättare att arbeta med smeten och marängen när mandeln är torr!)
5. Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med Silpat eller bakplåtspapper. (Smeten ska nu inte vara allt för lös! Den ska inte rinna ut för mycket!)
6. Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen. (Känn gärna på kakorna, har dom fått en fin liten tunn yta så är det lagom att sätta in de i ugnen. De spricker lätt!)
7. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.
8. Dra bort Silpat/bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.
9. Smörkräm
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
10. Vispa ner äggulan.
11. Färga med röd karamellfärg och smaksätt med 2 matskedar hallonsylt.
12. Spritsa ut krämen på undersidan av 25 mandelkakor.
13. Lägg resten av mandelkakorna över som lock.
Använde mig utav detta recept: http://www.recept.nu/leila-lindholm/kakor-och-tartor/agg-och-mejeri/leilas-franska-macarons/